Czy sprzedawcy prawidłowo eksponują ceny?

Czy wiesz ile zapłacisz za produkt, który wkładasz do koszyka? Czy bardziej opłaca się kupić pomidory pakowane czy te na wagę? Ser w opakowaniu 250 czy 500 gramów? Podpowiadamy, jak możesz porównać różne oferty. Inspekcja Handlowa na zlecenie Prezesa UOKiK skontrolowała, jak sprzedawcy informują o cenach. Błędy popełnił co drugi sprzedawca, a zastrzeżenia wzbudził co siódmy skontrolowany produkt. Pobierz raport oraz wykaz sprawdzonych przedsiębiorców

Grafika podzielona jest na 10 prostokątów, po dwa w każdym z pięciu rzędów. Pierwszy rząd: po lewej zdjęcie ubrań na wieszakach i ikony związane z zakupami oraz logo UOKiK, po prawej napis „EKSPOZYCJA CEN TOWARÓW I USŁUG”. Drugi rząd: po lewej napis „Skontrolowane partie produktów – 280 084 Zastrzeżenia – 38 770 partii”, po prawej napis „NAJCZĘSTSZE NIEPRAWIDŁOWOŚCI”. Trzeci rząd: po lewej ikona loda w rożku i napis „Sprzedaż detaliczna/handlowa brak cen jednostkowych lub brak ceny przy produktach”, po prawej ikona dystrybutora i napis „Stacje benzynowe nieprawidłowe eksponowanie cen przy produktach”. Czwarty rząd: po lewej ikona samochodu i napis „Parkingi brak cenników widocznych dla kierowców pojazdów”, po prawej ikona fali i napis „Pokoje hotelowe brak katalogów z cennikiem oferowanych usług”. Piąty rząd: po lewej ikona postaci na bieżni i napis „Różni usługodawcy brak cenników, niewłaściwe zapisy w cennikach”, po prawej ikona filiżanki z napojem i napis „Lokale gastronomiczne brak w cenniku informacji o ilości nominalnej oferowanych potraw i napojów”.

Aktualizacja: 2021-09-16 15:31