Inspekcja Handlowa rusza gastronomicznym szlakiem turystycznym

Przed wakacjami sprawdziliśmy 55 lokali gastronomicznych m.in. w Świnoujściu, Giżycku, Sopocie, Krakowie i we Wrocławiu. Ponad 60 proc. z nich nie przestrzega przepisów.
Brak ceny, nieokreślona ilość napojów i potraw, zaniżanie wagi posiłków, brak informacji o szkodliwości spożywania alkoholu i zakazie palenia – to najczęstsze nieprawidłowości wykrywane przez inspektorów.
Prezentujemy wstępne wyniki kontroli restauracji i barów w pobliżu dworców, przystanków i autostrad.
Pobierz wstępny raport z kontroli oraz wykaz sprawdzonych lokali.
Zapraszamy też do zapoznania się z komunikatem UOKiK.

Grafika przedstawia logo UOKiK, zdjęcie potrawy oraz ikony ryby i budynku. Na środku znajduje się tekst: RZETELNA OBSŁUGA? WIDOCZNA CENA? PODANA WIELKOŚĆ POTRAWY LUB ROZMIAR NAPOJU? Ponad 60 proc. przedsiębiorców nie przestrzega przepisów – tak wynika ze wstępnych ustaleń kontroli. Kontrola IH restauracje i bary w rejonach turystycznych

Aktualizacja: 2022-07-22 10:22